پیامدهای مشاجره ترامپ و زلنسکی:لغو توافق مواد کمیاب،حمایتهای تمام قد اروپا از اوکراین و خوشحالی بی حد و حصر روسها

یورونیوز، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و جیدی ونس، معاون رئیس جمهوری روز جمعه در جریان گفتوگویی تنشآمیز با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین بر سر جنگ با روسیه مشاجره کردند.
دونالد ترامپ در این مشاجره بیسابقه به همتای اوکراینی خود گفت که باید «قدردان باشد» و او را به «بیاحترامی» و «قمار با جنگ جهانی سوم» متهم کرد.
پس از هفتهها مذاکرات فشرده میان واشنگتن و کییف، انتظارات از نخستین دیدار روسای جمهوری آمریکا و اوکراین بالا بود. با این حال، کمتر کسی انتظار داشت که این نشست به یک مشاجره شدید تبدیل شود و در نهایت، ترامپ اعلام کند که توافق مواد معدنی با اوکراین که دلیل اصلی سفر زلنسکی به کاخ سفید بود، لغو شده است.
ترامپ با انتشار پستی در شبکه تروث سوشال گفت: «من به این نتیجه رسیدهام که رئیس جمهور زلنسکی آماده صلح نیست، دستکم تا زمانی که آمریکا درگیر باشد، چون او فکر میکند که حضور ما به او برتری زیادی در مذاکرات میدهد. من برتری نمیخواهم، من صلح میخواهم. او در دفتر بیضی، که برای آمریکا بسیار ارزشمند است، به ایالات متحده بیاحترامی کرد. او میتواند وقتی که آماده صلح شد، بازگردد.»
نشست پرتنش و لغو نشست خبری
این دیدار ابتدا فضای دیپلماتیک داشت اما زمانی که جیدی ونس، معاون رئیس جمهوری آمریکا به آقای زلنسکی گفت که اوکراین دیگر نیروی انسانی کافی برای ادامه جنگ ندارد، لحن جلسه تغییر کرد.
زلنسکی در پاسخ گفت: «شما به اوکراین نرفتهاید که این حرف را بزنید. بیایید و ببینید.»
پس از آن فضا بیش از پیش متشنج شد. آقای زلنسکی بر لزوم دریافت تضمینهای امنیتی تاکید کرد، اما ترامپ حرف او را قطع کرد و گفت که او باید «قدردان» باشد. وی گفت: «تو باید بیشتر قدردان باشی. تو کارتهای برنده را در دست نداری. با ما، تو کارتها را داری. اما بدون ما، هیچ کارت برندهای نداری.»
رئیس جمهوری آمریکا ادامه داد: «کشورت در وضعیت بسیار دشواری است. تو در حال پیروزی نیستی.»
او سپس به زلنسکی توصیه کرد که «اگر همین حالا بتوانی آتشبس بگیری، باید قبول کنی تا گلولهها دیگر شلیک نشوند.»
آقای زلنسکی پاسخ داد: «البته که من میخواهم جنگ متوقف شود.» ترامپ اما بلافاصله گفت: «تو میگویی که آتشبس نمیخواهی.» زلنسکی تاکید کرد که او آتشبس را میپذیرد، اما فقط در صورتی که تضمینهای امنیتی دریافت کند.
آقای ترامپ با اشاره به کمکهای نظامی آمریکا گفت: «اگر ما تجهیزات نظامی در اختیار تو نمیگذاشتیم، این جنگ ظرف دو هفته تمام شده بود.»
زلنسکی در پاسخ گفت: «در سه روز، طبق آنچه که از ولادیمیر پوتین شنیدهام.»
«فقط تشکر کن»
ونس نیز زلنسکی را به بیاحترامی متهم کرد و گفت که او باید از آمریکا تشکر کند.
او خطاب به رئیس جمهوری آمریکا گفت: «تو در ماه اکتبر به پنسیلوانیا رفتی و برای مخالفان تبلیغ کردی. چند کلمه قدردانی از ایالات متحده و رئیس جمهوری که سعی دارد کشور تو را نجات دهد، بیان کن.»
این سخنان اشارهای به سفر زلنسکی به یک کارخانه مهماتسازی در ایالت پنسیلوانیا در پاییز گذشته بود.
نشست خبری که قرار بود پس از این دیدار برگزار شود، لغو شد و زلنسکی ناگهان کاخ سفید را ترک کرد.
او پس از خروج از کاخ سفید در پیامی در شبکه ایکس نوشت: «سپاسگزارم، آمریکا. از حمایت شما، از این دیدار، از رئیس جمهوری، کنگره و مردم آمریکا متشکرم. اوکراین نیاز به صلحی عادلانه و پایدار دارد، و ما دقیقاً برای دستیابی به آن تلاش میکنیم.»
درخواست برکناری سفیر اوکراین در آمریکا
پس از این دیدار، مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، خواستار برکناری اوکسانا مارکارووا، سفیر اوکراین در آمریکا شد.
جانسون در نامهای که پس از دیدار زلنسکی منتشر شد، خواستار برکناری فوری مارکارووا شد و او را به دخالت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا متهم کرد.
وی ادعا کرد که سفیر اوکراین، دیدار زلنسکی از آمریکا در ماه اکتبر که یک «کمپین تبلیغاتی برای کمک به دموکراتها» بود را برنامهریزی کرده بود.
وی گفت: «این کارخانه در ایالتی کلیدی از نظر سیاسی قرار داشت، توسط یکی از نزدیکان سیاسی کامالا هریس اداره میشد، و هیچ جمهوریخواهی در این دیدار حضور نداشت، زیرا عمدا هیچیک دعوت نشده بودند.»
ترامپ: پوتین با من معامله خواهد کرد
در جریان این دیدار یکی از خبرنگاران از ترامپ پرسید که اگر روسیه آتشبس را نقض کند، آمریکا چه واکنشی نشان خواهد داد؟
آقای ترامپ در پاسخ گفت: «چه خواهد شد؟ هیچ چیز! اگر همین حالا یک بمب روی سر تو بیفتد چه؟ نمیدانم، شاید آنها (روسیه) توافق را بشکنند. آنها با جو بایدن توافق را شکستند چون او را جدی نمیگرفتند. آنها باراک اوباما را هم جدی نمیگرفتند. اما آنها به من احترام میگذارند.»
رئیس جمهوری آمریکا سپس به تحقیقات درباره دخالت احتمالی روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ و همچنین پرونده مربوط به هانتر بایدن، پسر جو بایدن، اشاره کرد.
او گفت: «بگذارید بگویم، پوتین با من دوران سختی را گذراند. او از یک تحقیقات جعلی جان سالم به در برد، جایی که آنها او و روسیه را هدف قرار دادند … روسیه، روسیه، روسیه.»
وی همچنین به ماجرای «لپتاپ هانتر بایدن» اشاره کرد که رسانهها اطلاعات آن را بهعنوان مدرکی علیه فساد بایدنها منتشر کردند.
ترامپ گفت؛ «آنها گفتند: اوه، این لپتاپ جهنمی را روسیه ساخته … همه اینها یک فریب بود، و پوتین مجبور شد آن را تحمل کند. او به دروغ به همه این چیزها متهم شد.»
او در ادامه افزود: «شاید پوتین توافقها را با اوباما و بوش نقض کرده باشد، شاید هم با بایدن. شاید این کار را کرده باشد، نمیدانم. اما او توافقهایش را با من نشکست. او میخواهد معامله کند.»
پروندهای که منجر به استیضاح ترامپ شد
ترامپ در سال ۲۰۱۹، در دوره نخست ریاست جمهوری خود به دلیل مکالمهای تلفنی با زلنسکی استیضاح شد.
طبق گزارشها، ترامپ در آن تماس از زلنسکی خواسته بود که درباره جو بایدن و پسرش تحقیقاتی انجام دهد.
مقامات مختلف گفتهاند که ترامپ در آن زمان کمکهای نظامی به اوکراین را به این تحقیقات مشروط کرده بود.
حمایت قاطع اروپا از اوکراین
پس از مشاجره بیسابقه رئیس جمهوری آمریکا و معاونش با ولودیمیر زلنسکی تعدادی از رهبران اروپایی از کییف در مقابل واشنگتن «قاطعانه» حمایت کردند. اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس خطاب به آقای زلنسکی گفت: «شرافت تو، شجاعت مردم اوکراین را ارج مینهد.»
خانم فن در لاین در ادامه از آقای زلنسکی خواست تا «قوی، شجاع و بیباک» باشد. او همچنین تاکید کرد که «شما هرگز تنها نیستید» و افزود: «ما همچنان برای صلحی عادلانه و پایدار با شما همکاری خواهیم کرد.»
تماس ماکرون با زلنسکی پس از دیدار پرتنش با ترامپ
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه پس از دیدار پرتنش ولودیمیر زلنسکی با دونالد ترامپ، با او تماس تلفنی برقرار کرد.
مرتس: آلمان در کنار اوکراین میایستد
فریدریش مرتس، رهبر حزب دموکرات مسیحی و صدراعظم آینده احتمالی آلمان اعلام کرد که کشورش «در روزهای خوب و سخت» در کنار اوکراین خواهد ماند. او تاکید کرد که در این جنگ وحشتناک، «هرگز نباید متجاوز و قربانی را با یکدیگر اشتباه بگیریم.»
«جهان آزاد به رهبری جدید نیاز دارد»
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد که «اکنون زمان آن رسیده است که جهان آزاد یک رهبر جدید پیدا کند.» او تأکید کرد: «امروز مشخص شد که جهان آزاد به رهبری جدید نیاز دارد.»
کالاس گفت که این مسئولیت اکنون بر دوش کشورهای اروپایی است و اظهار داشت: «این ما، اروپاییها، هستیم که باید این چالش را بپذیریم.» این اظهارات در شرایطی مطرح شده که روابط اروپا با آمریکا به دلیل تغییرات در سیاستهای واشنگتن با چالشهایی روبهرو است.
نشست رهبران اروپایی در بریتانیا
در همین حال، کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا قرار است روز یکشنبه میزبان نشستی از رهبران اروپایی باشد. در این اجلاس، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه و ولودیمیر زلنسکی نیز در میان حاضران خواهند بود.
محور اصلی این نشست حمایت اروپا از اوکراین، امنیت منطقهای و راهکارهای دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ خواهد بود. این نشست در حالی برگزار میشود که کشورهای اروپایی به دنبال تقویت نقش خود در عرصه سیاست جهانی هستند.
واکنش روسیه به مشاجره در کاخ سفید: ترامپ خویشتنداری کرد که «زلنسکی پست» را کتک نزد
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز جمعه ۲۸ فوریه (۱۰ اسفند) گفت که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده با «خویشتنداری» عمل کرده که در هنگام مشاجره با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در کاخ سفید «او را نزده است».
وی گفت: «من فکر میکنم از میان تمام دروغهای زلنسکی، بزرگترین دروغش این ادعا بود که رژیم کییف در سال ۲۰۲۲ تنها و بدون حمایت بوده است.»
خانم زاخارووا اضافه کرد: «این که ترامپ و ونس از زدن آن مرد پست و حقیر خودداری کردند، یک معجزه از خویشتنداری است.»
دونالد ترامپ و جیدی ونس، معاون رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه در جریان گفتوگویی تنشآمیز با ولودیمیر زلنسکی بر سر جنگ با روسیه با یکدیگر مشاجره کردند.
دونالد ترامپ در این تنش لفظی بیسابقه به همتای اوکراینی خود گفت که باید «قدردان باشد» و او را به «بیاحترامی» و «قمار با جنگ جهانی سوم» متهم کرد.
دیمیتری مدودف، رئیس جمهوری پیشین روسیه و معاون کنونی شورای امنیت این کشور نیز زلنسکی را «خوک وقیح» نامید که «یک سیلی درست و حسابی در اتاق بیضی (کاخ سفید) دریافت کرده است.»
کی ریل دیمیتریوف، رئیس صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه، نیز گفت که درگیری داغ میان ترامپ و زلنسکی «تاریخی» بوده است.
آقای دیمیتریوف یکی از مذاکرهکنندگان مسکو در مذاکرات روسیه و آمریکا بود؛ مذاکراتی که در اواسط این ماه در عربستان سعودی برگزار شد.
دونالد ترامپ در پایان جلسه مشترک با رئیس جمهوری اوکراین اعلام کرد که توافق مواد معدنی با این کشور، که دلیل اصلی سفر آقای زلنسکی به کاخ سفید بود، لغو شده است.