
روزنامه اطلاعات نوشت| جنگ تحمیلی ۱۲روزه رژیم صهیونیستی علیه کشورمان خسارتهایی را به برخی از واحدهای صنعتی کوچک و متوسط در ۷ استان وارد کرده که باید برای بازسازی و بازگردانی آنها به چرخه تولید دست به کار شد.
عمده این واحدهای خسارت دیده در شهرک های صنعتی اطراف شهرهای بزرگ مستقرند که احیای فوری آنها نقش مؤثری در تقویت زنجیره تولید صنعتی اطراف خود دارد. از سوی دیگر در شرایط فعلی بهترین شیوه حمایت از تولید ملی و ایجاد رونق در بازار، سیاست کمک به واحدهای صنعتی کوچک و متوسط است که بیش از ۹۰درصد از واحدهای صنعتی کشور را تشکیل میدهند و سهم قابل توجهی در اشتغالزایی و تولید ناخالص داخلی دارند.
واحدهای مذکور در مقایسه با بنگاه های بزرگ صنعتی، اگرچه از توان تولیدی کمتر و پراکندگی جغرافیایی بیشتری برخوردار هستند، ولی همین دو ویژگی باعث می شود تا در یک زنجیره تولید از قدرت مقاومت بالاتری در برابر انواع خطرات داشته باشند. از سوی دیگر، عملکرد این قبیل صنایع نسبت به واحدهای صنعتی بزرگ از قابلیت پایش و رصد مالی سادهتری برخوردار است و به همین دلیل احتمال بروز فساد و رانتخواری در این صنایع کمتر است.
با این وجود بازگشت واحدهای آسیب دیده به چرخه تولید و تقویت سایر واحدهای صنعتی کوچک و متوسط مستلزم ارائه تسهیلات بانکی به این بنگاهها است. اما اگر نرخ سود تسهیلات جدید تفاوت چندانی با گذشته نداشته باشد، قطعاً با استقبال صاحبان صنایع روبرو نخواهد شد و اثرچندانی در بازسازی آسیبهای جنگ نمیگذارد. به نظر میرسد دولت برای احیای واحدهای مذکور و همچنین تمرکز اقتصاد ملی بر روی تولیدات صنعتی خرد و متوسط باید سیستم بانکی را مجاب سازد تا در این مورد خاص از سیاست های غیر ربوی تبعیت کند و فرصت بازسازی صنایع کوچک اشتغال آفرین را فراهم سازد.
مضاف بر این، نیاز تسهیلاتی واحدهای کوچک به مراتب کمتر از تقاضای مالی واحدهای صنعتی بزرگ است و همین مساله موجب میشود در صورت ارائه وام های بسیار کم بهره، فشار کمتری به بانکها وارد شود. تجربه دوران بازسازی پس از جنگ تحمیلی با عراق هم به خوبی مؤید همین تغییر ریل صنعتی است که در آینده می تواند به تقویت زنجیره تولید واحدهای بزرگ تولیدی کمک کند.