عصر شهرکرد

پایگاه خبری سیاسی اقتصادی

بازار

تازه‌به‌دوران‌رسیده‌ها بازار نوروزی را به هم ریختند

 روزنامه اطلاعات نوشت| طی چند سال گذشته اقلام خوراکی به ویژه کالاهای اساسی به دفعات  افزایش قیمت داشته اند و همین موضوع سبب شده است تامین مایحتاج اولیه زندگی ، هدف نهایی زندگی قلمداد شود؛ حتی اگر شب عید فرا برسد و قیمت انواع حبوب همانند خشکبار، نجومی شود و دیگر کمتر شخصی بتواند آن ها را تهیه کند.

طی سال های گذشته درپی گرانی گوشت، بسیاری از هموطنانمان به ویژه در مناطق محروم  مصرف حبوبات به عنوان دانه‌ خوراکی را جایگزین گوشت قرمز کرده اند اما طی چند هفته گذشته به دلیل گرانی افسارگسیخته حبوبات، همین توفیق هم از مردم سلب شده است ؛چه برسد به خرید آجیل با قیمت های نجومی !

خرید انواع خشکبار و آجیل نظیر پسته و بادام طی چند سال گذشته به دلیل افزایش قیمت، کاهش یافته است اما اکنون انواع حبوبات هم قیمت های نجومی پیدا کرده اند و به این ترتیب حبوبات و خشکبار که تا همین ۴،۳ دهه گذشته ارزش ریالی زیادی نداشتند و با قیمت مناسب عرضه می شدند، اکنون در افزایش قیمت ، در رقابت با یکدیگرند.

سنت دیرینه عید نوروز همیشه با خرید همراه بوده و بر همین اساس همه ساله شور و تکاپویی وصف ناشدنی در بازار شب عید مشاهده می‌شود اما امسال سراغ هر بازار و راسته‌ای که  می‌روی، گرانی شدید اجناس از یک طرف و خلوتی از سویی دیگر، روح و روان هر انسانی را آزار می‌دهد .

تورم افسار گسیخته از یک سو و کم بودن درآمد اقشار بزرگی از مردم قدرت خرید را از آنان سلب کرده و سبب شده است تا انتخاب‌ها و خریدها محدود شود، اما این گرانی‌ها گریبان فروشندگان و تولید کنندگان را هم گرفته است چرا که وقتی تقاضایی برای خرید نیست و یا اندک است چرخ اقتصاد و بازار هم بسیار به کندی می‌چرخد.

یکی از مشتریان در راسته بازار سنتی کرمان به خبرنگار ما می‌گوید:  برای خرید شب عید به بازار آمده ام اما هرچه نرخ اجناس را می‌پرسم از خریدش ناامیدتر می‌شوم به طوری که باید انتخاب کنم که یکی از  آجیل، لباس یا شیرینی را بخرم که در این صورت هم باید کل عیدی را که دریافت کرده‌ام برای خرید یکی از آنها بپردازم که در چنین شرایطی  واقعا نمی‌دانم چه کار کنم؟

خانم محمدی که با نگاهی نگران در حال قدم زدن جلوی مغازه‌ای بود، ادامه می‌دهد: امسال به دلیل همزمانی ماه رمضان با عید نوروز بهانه خوبی برای من شده است که از دید و بازدید کناره‌گیری کنم چون واقعا توانایی پذیرایی از مهمانان را ندارم.یکی از آجیل فروشان راسته بازار سنتی شهر هم می‌گوید: سال‌های قبل از ابتدای اسفند ماه آنقدر فروش داشتم که تا نزدیک عید ظروف را چندین بار از آجیل پر و خالی می‌کردم، اما امسال ظرف‌های آجیل  هنوز به نیمه هم  نرسیده است!

فروشنده یک مغازه  لباس فروشی که تنها و بیکار نشسته است، هم اظهار می‌دارد: اکثریت مردم فقط می‌آیند و قیمت‌ها را می‌پرسند و می‌روند و شاید به ندرت لباس بخرند، من هم چه کنم ،تولید کننده پوشاک، آنها را به بهانه افزایش بهای مواد اولیه و نرخ دلار، به ما گران می‌فروشد و ما هم حداقل سودی را روی آن اضافه می‌کنیم  وبا این وصف مردم توانایی خرید ندارند و ما هم غم خودمان راداریم و هم غم مردم را.

زوج جوانی هم که در حال قدم زدن در بازار بودند، می‌گویند : امسال همه حقوق و عیدی ۲ نفر هزینه سفر ساده داخلی خواهد شد و دیگر چیزی باقی نمی‌ماند که خرج دید و بازدیدهای عید شود.

بانو مهرانگیز هم اضافه می‌کند: امسال همان لباس‌های سال‌های گذشته را می‌پوشم و به بهانه ماه رمضان به دیدارهیچ کس نمی‌روم تا آنها هم خانه ما نیایند و آنچه داریم خرج مصارف روزانه مان می‌شود . گرانی از یک طرف ، گران فروشی هم از یک طرف به مردم فشار آورده واقعا دیگر تحملمان تمام شده است، نمیدانم دولت چگونه می‌خواهد رشد گرانی‌ها را متوقف کند.

گرانی مواد اولیه و نارضایتی مشتریان

یکی از قنادان کرمان هم می‌گوید: سالهای گذشته مغازه‌اش نزدیک عید مملو از مشتری می‌شد اما امسال هریک ساعت شاید یک مشتری مراجعه کند و نهایتاً یک کیلو شیرینی بخرد و با کلی غرغر از مغاره خارج می‌شود واقعا نمی‌دانیم ما فروشندگان با این گرانی مواد اولیه چه کنیم.

سعید ایران‌پور، معاون تعزیرات حکومتی کرمان در این باره می‌گوید: ما هرروز گشت‌های ویژه برای کنترل  بازار با همراهی اداره صنعت، معدن و تجارت ،اتاق اصناف، اداره جهاد کشاورزی و مرکز بهداشت را در دستور کار قرار داده‌ایم و باتوجه به این که مرجع رسیدگی کننده هستیم به تمامی تخلفات رسیدگی می‌شود و چشم پوشی هم نداریم و باهمراهی قاضی سیار و بازرسان وکارشناسان مربوطه موارد بسیاری را به ویژه نزدیک عید نوروز مورد نظارت قرار داده ایم و گزارش‌ها را  به صورت روزانه به تهران  ارسال می‌کنیم.

وی ادامه می‌دهد :  تاکنون رسیدگی به ۷ پرونده منجر به تعطیلی مراکز متخلف فروش شده است.

مهدی کیوانی رئیس صنف آجیل فروشان کرمان هم با اشاره به افزایش ۱۰۰ هزار تومانی قیمت پسته در یک هفته اخیر، می‌افزاید: تمامی اقلام آجیل و خشکبار از شب یلدا تا کنون ۳۰ و ۵۰ درصد با توجه به کیفیت آنها گران‌تر شده و متاسفانه قدرت خرید مردم بسیار کاهش یافته است.

وی ادامه می‌دهد: فهرستی از قیمت‌ها و اقلام آجیل و خشکبار با نظارت ویژه عید نوروز تهیه کرده‌ایم و به همه مراکز آجیل فروشی ارائه داده‌ایم تا همه هماهنگ باشند و از ابتدای اسفندماه هم به طور مرتب در حال بازرسی و رصد مراکز فروش هستیم و از مردم می‌خواهیم آجیل را فقط از مراکز معتبر آجیل و خشکبار بخرند زیرا نظارتی بر قیمت‌های اجناس در عطاری‌ها وجود ندارد و آنها تحت بازرسی این صنف قرار نمی‌گیرند.

LEAVE A RESPONSE

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 + یک =